В сряда, по време на общата аудиенция във Ватикана, папа Франциск

...
В сряда, по време на общата аудиенция във Ватикана, папа Франциск
Коментари Харесай

Папа Франциск осъди използването на наемници в Украйна

В сряда, по време на общата визита във Ватикана, папа Франциск за първи път приказва за наемниците, от чиято свирепост, както се изрази, страда цивилното население на Украйна, предава Ройтерс.

Папата непрекъснато приканва международните водачи да спрат кръвопролитията и апелира паството си да се моли за мир в Украйна, само че апелите му нормално са по-общи.

Папа Франциск не посочи за какви наемници става дума, само че западната преса счита, че най-вероятно става дума за ЧВК " Вагнер ", частна военна компания, ръководена от Евгений Пригожин, която също изпълнява мисии със подозрителен характер в Азия и Африка.

Съединени американски щати и Европейски Съюз упрекват ЧВК в осъществяване на противозаконни въоръжени интервенции в полза на Кремъл.

Руският президент Владимир Путин неведнъж е заявявал, че групировката не съставлява ползите на страната, а като частна военна компания има право да работи на всички места по света, стига дейностите й да не опонират на съветското законодателство.

В същото време активността на такива организации не се контролира от съветското законодателство. Дори в Наказателния кодекс на Руската федерация има член, който планува наказване за наемничество.

Известно е също, че наемници от Сирия се бият на страната на Русия в Украйна, а неотдавна беше обявено, че руски вербовчици притеглят на своя страна някогашни бойци от специфичните сили от Афганистан.

От друга страна Русия и проруските сепаратисти настояват, че на страната на на Украйна се бият задгранични наемници и дори осъдиха на смърт чуждестранни бойци, хванати в плен, само че те по-късно бяха разменени и напуснаха Украйна. Киев твърди, че става дума или за доброволци или за хора, които са станали част от украинските въоръжени сили още преди началото на войната (февруари 2022 година) и са се открили трайно в Украйна.

Днес Валенти Рогов, украински проруски политик, водач на полуказионното придвижване " Ние сме с Русия ", съобщи,че в Украйна се бият постоянни полски военни, изказване, което не е тествано по независим път.
ТЕМА преди 1 час 473 преди 3 часа 711 преди 22 часа 1720
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР